Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Τι είναι ΕΜ ΒΟΚΑΣΙ

"ΒΟΚΑΣΙ" είναι μία Ιαπωνική λέξη και σημαίνει μείγμα (όλα μαζί). Είναι αποτέλεσμα ζύμωσης διαφόρων οργανικών υλικών, ένα υψηλής αξίας λίπασμα για τα λουλούδια και τον κήπο σας, που παρασκευάζεται με τα περισσεύματα (αποφάγια) της κουζίνας.

Πώς μπορούμε να παρασκευάσουμε ΕΜ – ΒΟΚΑΣΙ με το ειδικό δοχείο ζύμωσης (EM – Bokashi Haushaltseimer)

Τι υλικά χρειαζόμαστε για το ΒΟΚΑΣΙ της κουζίνας

Οργανικά υλικά: Γρασίδι, φύλλα, περισσεύματα από φρούτα και λαχανικά, ό,τι απομένει από τους ελαιώνες, κάθε είδους κοπριά.
Ένα μικρό δοχείο στο οποίο θα συγκεντρώνουμε τα περισσεύματα.
Το ειδικό δοχείο ζύμωσης ΕΜ - Bokashi Haushaltseimer (στο πλαστικό του δοχείου είναι συνζυμωμένοι οι ΕΜ)
EM–Bokashi σε ξηρή μορφή: έτοιμο ΒΟΚΑΣΙ υψηλής ποιότητας (δημητριακά συνζυμωμένα με το ΕΜ)

Εκτέλεση

Επειδή τα υλικά αναγνωρίζονται μετά τη ζύμωση, καλό θα ήταν να κόβονται σε μικρά κομμάτια. Όταν η ζύμωση γίνεται με πολλά οργανικά υλικά, τότε το ΒΟΚΑΣΙ είναι πλούσιο σε στοιχεία όπως π.χ. άζωτο και άνθρακα.
Τοποθετούμε λίγο ΕΜ ΒΟΚΑΣΙ σε ξερή μορφή σαν βάση στο ειδικό δοχείο.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα περισσεύματα, τα τοποθετούμε στο δοχείο και βάζουμε μια μικρή στρώση ΕΜ ΒΟΚΑΣΙ σε ξερή μορφή (περίπου 20-30 gr). Η υγρασία του περιεχομένου θα πρέπει να είναι περίπου 35-40%.
Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να γεμίσει το δοχείο.
Προσέχουμε κάθε φορά που βάζουμε το καινούργιο υλικό να κλείνουμε καλά το καπάκι του δοχείου.
Τοποθετούμε επάνω στο υλικό ένα βάρος, π.χ. μια πλαστική σακούλα με άμμο, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στην αναερόβια διαδικασία.
Τα υγρά που βγαίνουν από τα περισσεύματα είναι τελείως άοσμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν λίπασμα.

Πώς γίνεται η ζύμωση

Το ΕΜ ΒΟΚΑΣΙ βασίζεται στην αναερόβια ζύμωση, γι’ αυτό θα πρέπει να σκεπάζουμε τα υλικά προσεκτικά ώστε να μην υπάρχει μέσα οξυγόνο.
Επειδή η ζύμωση είναι αναερόβια, πρέπει το υλικό να σκεπαστεί πολύ καλά με ένα πλαστικό. Η ζύμωση διαρκεί στους ζεστούς μήνες 4 εβδομάδες και εάν η θερμοκρασία υπερβεί τους 40βαθ. Κελσίου τότε η ζύμωση μπορεί να είναι και σε 3 εβδομάδες έτοιμη.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Η ζύμωση σε ΒΟΚΑΣΙ των βελονοειδών πρέπει να γίνεται χωριστά.

ΣΥΝΤΑΓΗ Νο 1

Οργανικό υλικό - 1 κυβ. μέτρο
EMα - 1 λίτρο
Μελάσα από ζαχαροκάλαμο - 1 κιλό
Νερό - 8 λίτρα
Ορυκτό σε σκόνη - 4 κιλά

ΣΥΝΤΑΓΗ Νο 2

Έτοιμο ΕΜ ΒΟΚΑΣΙ ξερό - 1/3
Φρέσκο οργανικό υλικό - 2/3

Εφαρμογή του ΒΟΚΑΣΙ

Για την βελτίωση της ποιότητας του εδάφους: επανέρχεται η ζωή στο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου