Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011
Η Κοινή Γεωργική Πολιτική και
το μέλλον του Αγροτικού Κόσμου

Συνάντηση-συζήτηση οργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ράχης Πιερίας την Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011, στις 7μμ, με θέμα: Κοινή Γεωργική Πολιτική.
Οι αγρότες παρακολουθούν, την τελευταία χρονιά, ένα θρίλερ με συνεχείς εναλλαγές στις προοπτικές της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Μετά το Γ’ ΚΠΣ (2000-2006) δηλώνονταν ότι δεν θα υπάρξουν αγροτικές επιδοτήσεις στο μέλλον.
Τον Ιαν 2010 το Ευρωκοινοβούλιο κατόρθωσε, στα πλαίσια του νέου ρόλου της συναπόφασης, να προκαλέσει ψήφισμα που τόνιζε την ανάγκη να εξευρεθούν πόροι για οικονομική στήριξη του αγροτικού τομέα.
Τον Μαρ 2010 δόθηκαν στην δημοσιότητα στοιχεία μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρ. Επιτροπή, η οποία για πρώτη φορά αναγνώριζε ότι οι αγρότες προσφέρουν πολλά δημόσια αγαθά δωρεάν και θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος συνέχισης αυτής της συνεισφοράς στην ανθρωπότητα.
Η δημόσια διαβούλευση για αυτά ολοκληρώθηκε με ευρύ συνέδριο τον Ιουν 2010
Τον Νοε 2010 η Ευρ. Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της για την ΚΓΠ μετά το 2013, όπου περιέγραψε την συνέχιση ενός συστήματος απ ευθείας πληρωμών (επιδοτήσεις πρώτου πυλώνα) για πρώτη φορά, ως ένα θετικό βήμα για τους αγρότες, που απομάκρυνε την άρνηση των επιδοτήσεων.
Η νέα διαβούλευση για αυτές τις προτάσεις ολοκληρώθηκαν στις 25/1/2011 και η Ευρωβουλή την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξε σε νέες επισημάνσεις, όπου τονίζεται ότι η ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020, πρέπει να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις όσον αφορά τη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των καταναλωτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Μέχρι τον Ιουν 2011 οι Υπουργοί Γεωργίας καλούνται να αποφασίσουν το πλαίσιο της ΚΓΠ μετά το 2013, ώστε από τον Σεπ 2011 να αναζητηθούν οι πόροι που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την Κοινή Γεωργική Πολιτική.
Οι Αγρότες, και κυρίως οι Νέοι Αγρότες, πρέπει να είναι επαρκώς ενήμεροι, διότι ακρογωνιαίο στοιχείο της συμμετοχής και της πολιτικής δημοκρατίας είναι η επαρκής πληροφόρηση, ώστε να μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις, συμβάλλοντας ή απομακρύνοντας αποφάσεις που έχουν σχέση με το μέλλον τους.
Ο κ. Δημήτριος Ντούρος (6977572386) που δραστηριοποιείται για μια ζωντανή πολιτιστικά ύπαιθρο με οικονομικά εύρωστους αγρότες και η κα Κερασία Παπούλια (6979191898) που φροντίζει για την αναζωογόνηση των εδαφών με Ενεργούς Μικροοργανισμούς προετοίμασαν την συζήτηση με συντονιστή τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη (δημοσιογράφο, συνεργάτη του ΑΓΡΟΡΑΜΑ), στο Πολιτιστικό Κέντρο Ράχης, την Τρίτη, 29/3/2011, στις 7μμ.


Για την καταγραφή, Δημήτρη Μιχαηλίδη, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου