Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

"Τοποφάγοι" εναντίον οικονομικής κρίσης


Στις ΗΠΑ, τους αποκαλούν «Locavores» κι έχουν ανακαλύψει τον τρόπο ώστε να «πολεμήσουν» τις υψηλές τιμές των τροφίμων στα ράφια. Στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να ονομάζονται «τοποφάγοι» και να αντιμετωπίζουν το «δαίμονα» της οικονομικής κρίσης με όπλο την... τσάπα κι άλλα γεωργικά εργαλεία.

Ο λόγος, για οργανωμένες κοινότητες ανθρώπων, που καταναλώνουν μόνον προϊόντα τα οποία παράγουν οι ίδιοι ή που παράγονται στον τόπο τους, το πολύ σε ακτίνα 50 έως 100 χιλιομέτρων.

Κι αν το σενάριο «επιστροφή στη φύση και την αυτάρκεια», ακούγεται ως οπισθοχώρηση εν μέσω κρίσης, δεν αφορά μόνο βραδυπορούσες οικονομίες αλλά και ανεπτυγμένες χώρες, όπου οι κοινότητες των locavores όχι απλά αναπτύσσονται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις εκδίδουν και τοπικό νόμισμα, που κυκλοφορεί μόνο στα όριά τους και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αγορές τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών!

«Οι πατάτες που έχει ανάγκη ο νομός Πέλλας πρέπει να καλύπτονται από την παραγωγή που γίνεται στα όριά του, ούτε στο Νευροκόπι της Δράμας ούτε στον Πολύμυλο Κοζάνης ή στη Βροντού Σερρών, πολύ περισσότερο ούτε στην Αίγυπτο ούτε στην Κύπρο (...) Αυτό που πρέπει να προτάξουμε είναι η επάνοδος στην αυτάρκεια, σε επίπεδο νοικοκυριού, χωριού, επαρχίας, νομού», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωπονίας του ΑΠΘ, Γεώργιος Δαουτόπουλος, που απόψε θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Τοπική παραγωγή για τοπική κατανάλωση», σε εκδήλωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, στη Θεσσαλονίκη.

Όχι μόνο τομάτες, αλλά και μακροζωία!

Η συγκομιδή από τους οικιακούς λαχανόκηπους δεν περιορίζεται στα λαχανικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του περιοδικού «National Geographic», στη Σαρδηνία και την Ιαπωνία, η κατανάλωση τοπικών προϊόντων συνδέεται άμεσα με τη μακροζωία και μάλιστα σε οικιακούς λαχανόκηπους, που καλλιεργούνται από τους ίδιους τους υπερήλικες!

Κατά τον κ. Δαουτόπουλο, δεν είναι λογικό να ζεις σ’ ένα χωριό ή κωμόπολη και να μην έχεις το λαχανόκηπό σου. Ούτε είναι λογικό να είσαι παραγωγός σιτηρών και τα σιτάρια σου να παραμένουν απούλητα στις αποθήκες (π.χ., λόγω των αθρόων εισαγωγών από την Ουκρανία το 2004) και να μην κρατάς για τον εαυτό σου ούτε 500 κιλά, ώστε να κάνεις αλεύρι και να παρασκευάσεις το ψωμί για την οικογένειά σου, όπως γίνεται συχνότατα.

«Κάναμε τέτοιες κινήσεις μέχρι τώρα, επειδή η οικονομική ευημερία μας επέτρεπε την αγορά προϊόντων, η σημερινή κρίση όμως επιβάλλει άλλη συμπεριφορά», προσθέτει.

Δημοτικοί λαχανόκηποι με λίστα αναμονής!

Ακόμη, όμως, κι αν ο καταναλωτής δεν έχει στη διάθεσή του ένα μικρό κομμάτι γης να καλλιεργήσει, υπάρχουν πάντα οι κοινοτικοί λαχανόκηποι, που οι δημοτικές (συνήθως) υπηρεσίες «τρέχουν» σε πολλές χώρες, ήδη από τη δεκαετία του '70 (με τους πρώτους να κάνουν την εμφάνισή τους στη Λειψία της Γερμανίας).

Η Κούβα, στο αποκορύφωμα του εμπάργκο και της οικονομικής κρίσης, δημιούργησε κοινοτικούς κήπους στις πόλεις, με αποτέλεσμα να αποκτήσει αξιόλογη παραγωγή κηπευτικών που κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του αστικού πληθυσμού χωρίς πρόσβαση σε κατάλληλη γεωργική γη.

Σε πολλές πόλεις της Δύσης υπάρχει ήδη λίστα αναμονής και οι δημοτικές αρχές επεκτείνουν κάθε χρόνο την έκταση των Δημοτικών Κήπων, ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με πληροφορίες για Δημοτικούς Κήπους και παρέχουν γνώσεις για το πρόγραμμα και την καλλιέργεια λαχανικών. Στις ΗΠΑ υπάρχει και η Αμερικανική Ένωση Κοινοτικών Κήπων (American Community Gardening Association), με ιστοσελίδα στη διεύθυνση http://aggie-horticulture.tamu.edu/kinder/acga.html, από όπου οι επίδοξοι καλλιεργητές μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες.

Πώς λειτουργεί ο κοινοτικός λαχανόκηπος;

Όπως εξηγεί ο κ. Δαουτόπουλος, ο δήμος προετοιμάζει το έδαφος στις εκτάσεις που προορίζονται για καλλιέργεια, συχνά σε διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης, με εύκολη πρόσβαση, και οι πολίτες νοικιάζουν 50 ή 100 τετραγωνικά μέτρα, όπου φυτεύουν τα λαχανικά της προτίμησής τους, τα οποία περιποιούνται και συγκομίζουν. Συχνά, μάλιστα, ο δήμος παρέχει και την αναγκαία τεχνογνωσία, με ειδικά σεμινάρια σε όσους αναλαμβάνουν για «νεόκοπους» καλλιεργητές.

Λαχανικά κατά παραγγελία και σε προσυμφωνημένες τιμές

Ένας άλλος τρόπος σύνδεσης της τοπικής παραγωγής με την τοπική κατανάλωση είναι, κατά τον κ. Δαουτόπουλο, και η προσαρμογή των μεγεθών της καλλιέργειας στις ανάγκες κατανάλωσης ενός αριθμού τοπικών καταναλωτών.

Ο παραγωγός (συνήθως κηπευτικών) συγκεντρώνει παραγγελίες από έναν αριθμό πελατών και στη συνέχεια παράγει τα προϊόντα που του ζήτησαν και τα οποία τους παραδίδει σε προσυμφωνημένες τιμές και ποσότητες.

Ένα τέτοιο σύστημα διασφαλίζει τον παραγωγό, επειδή έχει λύσει το πρόβλημα της διάθεσης της παραγωγής του και μάλιστα σε γνωστές τιμές (καλύτερες του χονδρεμπορίου) και παράλληλα διασφαλίζει και τους καταναλωτές, διότι δεν προμηθεύονται ανώνυμα προϊόντα από το εμπόριο με άγνωστο παραγωγικό χειρισμό, αλλά επώνυμα προϊόντα από έναν παραγωγό που γνωρίζουν και με τον οποίο έχουν αναπτύξει ακόμη και φιλικές σχέσεις.

Παρόμοια συστήματα παραγωγής λειτουργούν στις ανεπτυγμένες χώρες με την ονομασία «κοινοτική γεωργία - community farming» σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την ενασχόληση με τη γεωργία μέσα στα όρια της τοπικής κοινωνίας.

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ: Αλεξάνδρα Γούτα

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ! ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

SOS Προωθείστε το σε όσους περισσότερους μπορείτε.
Πρόσφατα η κυβέρνηση θέλησε να ψηφίσει νομό για τις περιοχές νατούρα οι οποίες ήδη καταλαμβάνουν το 23% της Ελλάδος όταν στα υπόλοιπα κράτη του κόσμου δεν υπερβαίνει το 4%.
ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑΤΙ

Τα γεγονότα προχωρούν με τρομερή ταχύτητα δίχως να μας αφήνουν περιθώρια για αδράνεια. Όσο οι αλήτες τηλεκανίβαλοι, κάνουν προπαγάνδα κρατώντας μας υπνωτισμένους, κάποιοι σχεδιάζουν το μέλλον μας αθόρυβα. Στείλτε παντού το παρόν άρθρο, όσο είναι νωρίς. Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται στην Ελλάδα τον Απρίλιο!
Εάν υπάρχει ένα εργαλείο με το οποίο μπορείς να ελέγξεις απόλυτα τον άνθρωπο, αυτό είναι η ίδια του η τροφή, το αγαθό με το οποίο εξασφαλίζει την επιβίωση του. Πίσω απ’ τον περίφημο διατροφικό κώδικα κρύβεται μια εφιαλτική πραγματικότητα. Ο κώδικας ισχύει επίσημα από το 1963 με τη σύμπραξη του οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAQ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), όπου και δημιουργήθηκε η επιτροπή που λειτουργεί πίσω απ’ τον κώδικα, επιτροπή η οποία υπάγεται στον Ο.Η.Ε. …

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Η ιστορία του κώδικα alimentarius αρχίζει το 1893 στην Αυστροουγγαρία. Αιτία ήταν τα προβληματα που είχαν προκύψει κατά την εκδίκαση υποθέσεων για θέματα διατροφής και τροφίμων τα οποία έκαναν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει ένας κοινός κανονισμός....
Ο κανονισμός αυτός, εφαρμόστηκε επιτυχώς έως το 1918, όταν διαλύθηκε η Αυστροουγγαρία.
Ο κώδικας όμως δεν ξεχάστηκε. Χρόνια αργότερα έκανε και πάλι την εμφάνισή του σε ένα εντελώς διαφορετικό πνεύμα του ελέγχου του πληθυσμού μέσα από τη διατροφή. Ιθύνων νους της νέας ιδέας ήταν ο Fritz derMeer. Πρόεδρος της εταιρίας I.G.FARBEN (δείτε σχετικά με την εταιρία και εδώ Φθόριο: δηλητήριο στην οδοντόπαστα & το νερό -μέρος 2ο.). Η εταιρία I.G.FARBEN κατασκεύαζε όπλα, πυρομαχικά για το ναζιστικό στρατό καθώς και ειδικό το αέριο μαζικής εξόντωσης των κρατούμενων.
Ο Fritz derMeer καταδικάστηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης για πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά λίγα χρόνια μετά αποφυλακίστηκε. Λίγους μήνες μετά πρότεινε την επαναφορά του κώδικα Alimentarius ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού μέσω της τροφής. Ο ΟΗΕ με απόφαση του, το 1962 ενεργοποιεί ξανά τον κώδικα με το επιχείρημα της προστασίας των καταναλωτών. Η “φονική” εταιρία του δεν εξαφανίστηκε, αλλά διασπάστηκε σε τρεις νέες μεγάλες εταιρείες φαρμάκων: τις πολύ γνωστές Bayer, Hoechst και Basf!

Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ (USA: Νόμος S-510)
Το θέμα δε θα ήταν φοβερό αν ο κώδικας όντως ακολουθούσε την αρχική του λογική. Ο κώδικας αναγράφει πλέον μόνο τα διατροφικά είδη που επιτρέπονται και ορίζει αυτομάτως παράνομη κάθε παρέκκλιση απ’ τα επιτρεπόμενα.
Έως και σήμερα η υιοθέτηση όλων των διατάξεων του κώδικα δεν ήταν υποχρεωτική για όλα τα κράτη. Ωστόσο, μετά και την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής το 2008 στην Ελβετία, όπου οι ΗΠΑ τέθηκαν επικεφαλής της επιτροπής, οι παράγραφοι για τα πολυβιταμινούχα τρόφιμα ενεργοποιήθηκαν και η εφαρμογή του κώδικα γίνεται πλέον υποχρεωτική για όλες τις χώρες του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου).
Κάθε χώρα που θα υποδεχτεί τον κώδικα θα είναι υποχρεωμένη να μην εμποδίζει με κανένα τρόπο την ελεύθερη εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, ζώων και επικίνδυνων χημικών. Οποιαδήποτε αντίσταση στον κώδικα θα θεωρείται συγκαλυμμένη παρεμπόδιση του εμπορίου και θα έχει ως συνέπεια οικονομικές κυρώσεις για τη χώρα που θα αντιδράσει. Επίσης η χώρα εκείνη δε θα μπορεί να εισάγει ή να εξάγει κανένα προϊόν διατροφής.
Στην Ελλάδα εισάγουμε το 60% της διατροφής μας. Μια αντίσταση λοιπόν στον κώδικα θα σήμαινε οικονομική καταστροφή. Λύση υπάρχει αν αξιοποιήσουμε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά πλέον δεν υπάρχουν κίνητρα εξασφάλισης και διαβίωσης του αγρότη κι έτσι η γη ηθελημένα ερημώνει για να δοθεί μια νύχτα σε επιτήδειους.
Η Ελλάδα εκτός του ότι συμμετέχει στον ΠΟΕ , τυγχάνει να είναι μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης, που σημαίνει ότι επίσημος διαπραγματευτής σε όλες τις συμφωνίες είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή. Οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα τηρούν σιγή ιχθύος. Γνωρίζουν αλλά επικαλούνται τη θέση τους και δε θέλουν να μιλήσουν (πρόεδρος ΕΦΕΤ κ.α.)

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
Με την εφαρμογή του κώδικα, βιταμίνες A, B, C, D, ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο θα είναι παράνομα, όταν οι ποσότητές θα είναι θεραπευτικές. Ο νέος κώδικας θα απαγορεύει τη χρήση θρεπτικών ουσιών όπως βιταμίνες ή μέταλλα οι οποίες λαμβάνονται για πρόληψη ή την αντιμετώπιση κάποιας πάθησης. Αυτές οι ουσίες θα χαρακτηρίζονται ως τοξικές και δηλητήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορεύεται ακόμη και η συνταγή γιατρού, που δίνει συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα με βιταμίνες, ακόμα κι αν κάποιος τα έχει πραγματικά ανάγκη.
Συγκεκριμένα η δοσολογία θα περιορίζεται μονό στο 15% της συνιστώμενης ποσότητας. Η θεραπεία θα υπάρχει με άλλα φάρμακα των εταιριών τα οποία θα κοστίζουν πολύ περισσότερο. Το ίδιο απαγορευμένες θα είναι και οι διατροφικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της διατροφής, μέσω της λήψης θρεπτικών ουσιών. Τα τρόφιμα θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε ελέγχους για τις ποσότητες που εμπεριέχουν και θα τροποποιούνται με ακτινοβολία, έτσι ώστε να αποβάλλουν οποιαδήποτε πλεονάζουσα “τοξική” ουσία. η λίστα των θρεπτικών ουσιών που θα επιτρέπονται θα είναι αρκετά περιορισμένη.
Εκτός του ότι ο κώδικας θα θέσει εκτός λίστας, σημαντικά συστατικά για την ανθρώπινη διατροφή, την ίδια στιγμή προστίθενται σ’ αυτές κάποιες επιβλαβείς ουσίες, όπως για παράδειγμα το φθόριο, το οποίο παράγεται από βιομηχανικά απόβλητα. Ήδη το 66% του νερού των ΗΠΑ φθοριώνεται.
[Το φθόριο πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο Γκουλάγκ επειδή ανακαλύφθηκε ότι οι κρατούμενοι που έπιναν νερό με φθόριο ήταν συγκαταβατικοί κ μπορούσες έτσι εύκολα να τους ελέγξεις και να τους χειραγωγήσεις. Πλέον το συναντάμε σχεδόν σε όλες τις οδοντόκρεμες κ αρκετά κράτη πλέον φθοριώνουν το νερό].
Πέρα από τη λίστα των παράνομων “τοξικών” συστατικών των τροφών, η επιτροπή Alimentarius ανοίγει το δρόμο στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αλλά και ζώα που θα παράγουν την τροφή μας.
Ο νέος κώδικας προβλέπει ότι οι αγελάδες που θα παράγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα λαμβάνουν υποχρεωτικά την αυξητική ορμόνη rBGH της διαβόητης πολυεθνικής Monsato. Ήδη το αγελαδινό γάλα αποτελεί το νούμερο 1 κίνδυνο ασθενειών του πλανήτη.
Κάθε ζώο που θα χρησιμοποιείται για τη διατροφή μας θα υφίσταται αγωγή με υποκλινικά αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες επίσης υποχρεωτικά. Ο κώδικας απαιτεί κάθε είδους τροφής να υφίσταται επεξεργασία με ακτινοβολία εκτός κ αν καταναλώνεται ωμό και σε τοπικό επίπεδο. Ο κώδικας συμπεριλαμβάνει φυσικά και τα βιολογικά προϊόντα που πλέον βιολογικά θα θεωρούνται όταν και σε αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί κτηνιατρικά φάρμακα, αυξητικές ορμόνες κτλ. κατά συνεπεία μάλλον οποίος θέλει θα το βαφτίζει βιολογικό.
Ακόμη και εξαιρετικά επικίνδυνα εντομοκτόνα όπως το DDT, για το οποίο στο παρελθόν είχε δημιουργηθεί σάλος όταν αποδείχτηκε η καρκινογόνα επίδρασή του, θα εισαχθούν και πάλι στο εμπόριο. Το DDT, η διελδρίνη η αλδρίνη, το εξαχλωροβενζόλιο και το camphechlor κρίθηκαν από 176 χώρες επικίνδυνα και απαγορευτήκαν το 1991 στη σύνοδο της Στοκχόλμης. Και όμως, επιστρέφουν κανονικά και με το νόμο 7 απ’ τα 9 απαγορευμένα επικίνδυνα εντομοκτόνα!!!
Πολλές λειτουργίες και συστήματα ενζύμων του ανθρώπου μοιάζουν με αυτά των εντόμων, οπότε ο νοών νοητό…διαφορές παθήσεις που οφείλονται στην υποδιατροφη και στους προαναφερθέντες παράγοντες, είναι οι πλέον επικερδείς όπως ο καρκίνος, ο ζαχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.
Άλλη μια ουσία που θα επιτρέπεται με το νέο κώδικα, είναι η αφλατοξίνη, καθώς επίσης και η συσσώρευσή της σε υψηλά ποσοστά στο γάλα. Η συγκεκριμένη ουσία είναι η δεύτερη πιο καρκινογόνα και συναντάται σε μουχλιασμένες ζωικές τροφές.
Είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω απ’ τον κώδικα. θυμίζουμε, ότι ο εμπνευστής του κώδικα ήταν ο ιδρυτής τριών πανίσχυρων σήμερα φαρμακοβιομηχανιών.

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΙΣ 1-4-2011
Ο κώδικας διατροφής εδώ και περισσότερο από 10 χρονιά επιταχύνεται και επεκτείνεται. 185 χώρες έχουν ενσωματώσει τον κώδικα διατροφής στα νομικά τους συστήματα. Στην πλήρη εφαρμογή του αν καταφέρουν να περιορίσουν τις αντιδράσεις μας, θα είναι καταστρεπτικές για την ανθρωπότητα και γενικά για τη ζωή μας.
Προς το παρόν γίνονται “εμβολιασμοί” με οδηγίες προς τα κράτη, με θέσπιση νόμων που καλλιεργούν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή του. Ίσως απ’ το 2017 να δούμε πράματα και θάματα. Από 1 Απριλίου 2011 μπαίνει σε εφαρμογή μια οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης η οποία θα εφαρμοστεί και απ’ την Αγγλία, η οποία περιλαμβάνει τα φαρμακευτικά παραδοσιακά προϊόντα φυτικής προέλευσης.
Στην Ελλάδα ψηφίστηκε από “επιτροπή”, κατά τον προσφιλή τρόπο, προκειμένου να διατηρείται η ανωνυμία. Απ’ τις 1 Απριλίου 2006 και για τα επόμενα 5 χρονιά δόθηκε περιθώριο να κατοχυρωθούν φυτικά προϊόντα. Κατοχυρώθηκαν λοιπόν μόλις 183. Μονό αυτά τα προϊόντα αποτελούν εμπορεύσιμο είδος και κατά “ναπολεόντειο” νομό το εμπόριο άλλων φυτικών προϊόντων που δεν περιλαμβάνει η λίστα είναι παράνομο, επομένως δε θα υπάρχει στα ράφια των καταστημάτων.
Αν υπάρξει κατανάλωση κάποιου φυτικού προϊόντος στο σπίτι, που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα και ως εκ τούτου δεν έχει περάσει από έλεγχο φαρμακοβιομηχανίας, ο καταναλωτής μπορεί να έχει πρόβλημα με το νόμο. Ναι, μπορεί να μηνυθεί π.χ. μια μητέρα για το τσάι που έφτιαξε στο παιδί και αυτό έπαθε ενδεχομένως μια άσχετη αρρώστια κτλ. (…)
Το φυτικά προϊόντα έχουν ελάχιστο κόστος παραγωγής καθώς είναι προϊόντα της φύσης. εφόσον όμως εμπορευτούν ως εκχύλισμα, επεξεργασία, συσκευασία κτλ από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ανεβαίνει 1000 φορές πάνω η αξία τους. 1 στρέμμα ελληνικής αγρίας φύσεως η φαρμακευτική εταιρία υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει κέρδος το χρόνο από 10000-20000 . Πρόσφατα η κυβέρνηση θέλησε να ψηφίσει νομό για τις περιοχές νατούρα οι οποίες ήδη καταλαμβάνουν το 23% της Ελλάδος όταν στα υπόλοιπα κράτη του κόσμου δεν υπερβαίνει το 4%. Αυτές οι περιοχές είναι έτοιμες να παραδοθούν προς εκμετάλλευση από φαρμακευτικές και λοιπές εταιρίες και για τον ίδιο λόγο πρέπει να σκεφτούμε αν είναι τυχαία η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών καθώς εμπεριέχει ορούς που τείνουν στα παραπάνω.
Αξίζει ακόμα να σημειωθούν οι ενέργειες του πρωθυπουργού μας Γ.Α.Π. που δε χάνει ευκαιρία να δίνει πρώτος το καλό παράδειγμα και να αποδεικνύει για ποιους δουλεύει. Πριν λίγους μήνες υπέγραψε την εισαγωγή μεταλλαγμένο σπόρο πατάτας, ειδικώς για τη χωρά μας και όχι για τα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης. Έρευνες γνωστών έδειξαν πως ο μεταλλαγμένος αυτός σπόρος πατάτας προκαλεί γεννητικές μεταλλάξεις.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως η νέα τάξη πραγμάτων τα τελευταία λίγα χρονιά προχωράει με βήματα γοργά. Κάτω απʼ το δόγμα του σοκ που υποβάλλουν τον άνθρωπο μας περιμένουν αλλαγές που δε μπορεί ο μέσος νους να συνειδητοποιήσει. Ενδεχομένως ο μέσος νους να είναι αποχαυνωμένος απʼ τον έλεγχο και την προπαγάνδα που του ασκείται με ποικίλους τρόπους . Έτσι αδυνατούν να αντιληφθούν το βαθμό έλλειψης συνειδητότητας.
Στον «κώδικα διατροφής» ταιριάζει περισσότερο η ονομασία «κώδικας διαστροφής». Σε κάποιους θα φανούν ακραία όλα αυτά που διάβασαν. Μήπως όμως δε γνωρίζουμε την ιστορία του παρανοϊκού συλλογικού νου? Ας είμαστε λοιπόν σε εγρήγορση και ας μοιραστούμε τις γνώσεις μας υπερασπιζόμενοι τα φυσικά δικαιώματα μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ (προσθήκες Βίκυ Χρυσού Vickytoxotis)
http://www.ramnousia.com/2011/02/sos-o-codex-alimentarius.html

Read more: http://ypotheto.blogspot.com/2011/02/o-codex-alimentarius.html#ixzz1HhA5TQ9g

Η καλλιέργεια του ιπποφαούς στην Κοζάνη


Την Κυριακή, 10 Απριλίου 2011 πραγματοποιείται στην Αιανή Κοζάνης ημερίδα με θέμα: «Πολυδύναμες καλλιέργειες, η περίπτωση του Ιπποφαούς». Πρόκειται για μία ξεχωριστή ημερίδα στην οποία εκτός από την καλλιέργεια του ιπποφαούς θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για τη βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργειά του φυτού αλλά και άλλες άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις όπως φαίνεται στο παρακάτω πρόγραμμα της εκδήλωσης.



Την ημερίδα διοργανώνουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πολυδύναμων Φυτών και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Συντονισμός: Χρήστος Τράντης, Βαγγέλης Τζέλλος, Άρης Γκουλιάφας
10:00 – 10:30
Εγγραφές – Παραλαβή Φακέλων
10:30 – 10:45
Καλωσόρισμα Διοργανωτών - Χαιρετισμοί
10:45 – 11:00
«Αγρ. Συν. Πολυδύναμων Φυτών Δυτ. Μακεδονίας – Παρουσίαση»
Βίκας Κώστας, Πρόεδρος
11:00 – 11:20
«Το Ιπποφαές και η καλλιέργειά του»
Γάτσιος Κάσσανδρος, Γεωπόνος
11:20 – 11:45
«Συνεργατικός Σχηματισμός Βιο-Αγροτοδιατροφής – παρουσίαση - προοπτικές»
Τσαυτάρης Αθανάσιος, Καθ. Γεωπονίας Α.Π.Θ., Δ/ντής ΕΚΕΤΑ/ΙΝΑ
11:45 – 12:05
«Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων»
Καραμήτρου Γεωργίου, Δ/ντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής
12:05 – 12:30
Διάλειμμα – μπουφές (γεύσεις από αρχαία Ελλάδα)
Συντονισμός: Χρήστος Τράντης, Νίκος Παρτάλας, Αθανάσιος Τζέλλος
12:30 – 12:50
«Οι μικροοργανισμοί ΕΜ και η σημασία τους στην καλλιέργεια του Ιπποφαούς»
Δαουτόπουλος Γιώργος, τ. Καθ. Γεωπονίας Α.Π.Θ.
12:50 – 13:10
«Αγιουβέρδα – η περίπτωση του Ιπποφαούς»
Αλεξάτου Βάνα, Αγιουρβεδική Θεραπεύτρια
13:10 – 13:25
«Οργόνη – Εφαρμογή στις καλλιέργειες»
Εφραιμίδης Μιχάλης - Κρυσταλλοθεραπευτής
13:25 – 13:45
«Φυσικοί Ζεόλιθοι – Εφαρμογή στις Καλλιέργειες»
Φιλιππίδης Ανέστης, Καθ. Γεωλογίας Α.Π.Θ.
13:45 – 14:00
«Βιολογική Φυτοπροστασία, Πλεονεκτήματα - Προοπτικές»
Χαραντώνης Δημήτρης, Γεωπόνος
14:00 – 14:20
«Βιοδυναμική Γεωργία & Καλλιέργειες»
Παπαϊωάννου Δημήτρης, Εκπρόσωπος Demeter Hellas
14:20 – 14:40
«συλλογή και διατήρηση ντόπιων ποικιλιών - οι δράσεις του Πελίτι για το θέμα»
Σαϊνατούδης Παναγιώτης, ιδρυτής «ΠΕΛΙΤΙ»
14:40 – 15:00
Συνόψιση Συμπερασμάτων
15:00 – 15:30
Ερωτήσεις - Τοποθετήσεις
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης στο τηλ.: 2461026622 ή στείλτε μήνυμα στο: info@agrimup.gr.Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Κομπόστ: η συνταγή του σάντουιτς

Αν έχετε μάθει πια τα υλικά που μπορείτε να ρίξετε μέσα στον κάδο του κομπόστ, αλλά δεν ξέρετε τις σωστές αναλογίες, τότε ακολουθήστε τη συνταγή του σάντουιτς:

Ας ονομάσουμε τα καφέ υλικά ψωμί και τα πράσινα υλικά τυρί. Ξεκινήστε λοιπόν να γεμίζετε τον κάδο σας με διαδοχικές στρώσεις καφέ και πράσινων υλικών σαν να φτιάχνατε σάντουιτς. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε την καλή υφή του μίγματος, τον καλό αερισμό του και την εξισορρόπηση της υγρασίας, αποτρέποντας την σήψη των υγρών πράσινων υλικών. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι όλο το μίγμα θα πρέπει να είναι ενυδατωμένο σαν ένα καλά στυμμένο σφουγγάρι!

* καφέ υλικά: (ξερά υλικά): ξερά φύλλα, χαρτί (όχι τυπωμένο), στάχτη, τρίχες, άχυρο, ροκανίδια (από ξύλο χωρίς χημική επεξεργασία και σε μικρές ποσότητες) που αποτελούν την πηγή ενέργειας για τους μικροοργανισμούς του κομπόστ, βελτιώνουν τις συνθήκες αερισμού και διορθώνουν την υγρασία σε πολύ υγρά μίγματα.

*πράσινα υλικά (φρέσκα υλικά): φλούδες λαχανικών και φρούτων, φύλλα, τρυφεροί βλαστοί, αγριόχορτα (που δεν έχουν ακόμα σποριάσει), γρασίδι (σε μικρές ποσότητες και καλά ανακατεμένο), υπολείμματα καφέ και τσαγιού, τσόφλια αυγών που αποτελούν τις βασικές πηγές Ν (αζώτου) και υγρασίας για το μίγμα.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011




Η Κοινή Γεωργική Πολιτική και
το μέλλον του Αγροτικού Κόσμου

Συνάντηση-συζήτηση οργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ράχης Πιερίας την Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011, στις 7μμ, με θέμα: Κοινή Γεωργική Πολιτική.
Οι αγρότες παρακολουθούν, την τελευταία χρονιά, ένα θρίλερ με συνεχείς εναλλαγές στις προοπτικές της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Μετά το Γ’ ΚΠΣ (2000-2006) δηλώνονταν ότι δεν θα υπάρξουν αγροτικές επιδοτήσεις στο μέλλον.
Τον Ιαν 2010 το Ευρωκοινοβούλιο κατόρθωσε, στα πλαίσια του νέου ρόλου της συναπόφασης, να προκαλέσει ψήφισμα που τόνιζε την ανάγκη να εξευρεθούν πόροι για οικονομική στήριξη του αγροτικού τομέα.
Τον Μαρ 2010 δόθηκαν στην δημοσιότητα στοιχεία μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρ. Επιτροπή, η οποία για πρώτη φορά αναγνώριζε ότι οι αγρότες προσφέρουν πολλά δημόσια αγαθά δωρεάν και θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος συνέχισης αυτής της συνεισφοράς στην ανθρωπότητα.
Η δημόσια διαβούλευση για αυτά ολοκληρώθηκε με ευρύ συνέδριο τον Ιουν 2010
Τον Νοε 2010 η Ευρ. Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της για την ΚΓΠ μετά το 2013, όπου περιέγραψε την συνέχιση ενός συστήματος απ ευθείας πληρωμών (επιδοτήσεις πρώτου πυλώνα) για πρώτη φορά, ως ένα θετικό βήμα για τους αγρότες, που απομάκρυνε την άρνηση των επιδοτήσεων.
Η νέα διαβούλευση για αυτές τις προτάσεις ολοκληρώθηκαν στις 25/1/2011 και η Ευρωβουλή την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξε σε νέες επισημάνσεις, όπου τονίζεται ότι η ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020, πρέπει να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις όσον αφορά τη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των καταναλωτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Μέχρι τον Ιουν 2011 οι Υπουργοί Γεωργίας καλούνται να αποφασίσουν το πλαίσιο της ΚΓΠ μετά το 2013, ώστε από τον Σεπ 2011 να αναζητηθούν οι πόροι που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την Κοινή Γεωργική Πολιτική.
Οι Αγρότες, και κυρίως οι Νέοι Αγρότες, πρέπει να είναι επαρκώς ενήμεροι, διότι ακρογωνιαίο στοιχείο της συμμετοχής και της πολιτικής δημοκρατίας είναι η επαρκής πληροφόρηση, ώστε να μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις, συμβάλλοντας ή απομακρύνοντας αποφάσεις που έχουν σχέση με το μέλλον τους.
Ο κ. Δημήτριος Ντούρος (6977572386) που δραστηριοποιείται για μια ζωντανή πολιτιστικά ύπαιθρο με οικονομικά εύρωστους αγρότες και η κα Κερασία Παπούλια (6979191898) που φροντίζει για την αναζωογόνηση των εδαφών με Ενεργούς Μικροοργανισμούς προετοίμασαν την συζήτηση με συντονιστή τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη (δημοσιογράφο, συνεργάτη του ΑΓΡΟΡΑΜΑ), στο Πολιτιστικό Κέντρο Ράχης, την Τρίτη, 29/3/2011, στις 7μμ.


Για την καταγραφή, Δημήτρη Μιχαηλίδη, 6998282382